Logopedie en STOPTOBER 

Geschreven door Charlotte Sleumer

Stoptober, je kan er tegenwoordig eigenlijk niet meer omheen. Overal wordt er reclame voor gemaakt; via social media, de televisie, de krant.. en daar komen wij als Logopediepraktijk Sleumer nu dus ook bij! Maar wat heeft roken nou precies met logopedie te maken? En waarom is het zo belangrijk om hiermee te stoppen? In deze blog vertellen wij jullie er alles over. 

Logopedie.. dat is toch iets met stotteren? 
Juist.. logopedie heeft inderdaad iets met stotteren te maken, maar gelukkig is het vak nog zó veel breder! Logopedie draait om de vakgebieden Stem, Spraak, Taal, Gehoor en Eten en Drinken. En op het vakgebied Stem willen we dit keer eens dieper in gaan. Iedereen heeft er vast wel eens last van gehad; een hese of schorre stem. Soms na een wilde avond in de kroeg of na een flinke verkoudheid. In de meeste gevallen herstelt dit vanzelf weer, maar sommige mensen hebben hier regelmatig vaker last van. Soms zelfs zoveel dat hun dagelijks functioneren erdoor wordt beperkt. Denk bijvoorbeeld aan een leerkracht die haar werk niet meer uit kan voeren, omdat ze halverwege de middag geen stem meer heeft. Of een voetbaltrainer die zichzelf niet meer verstaanbaar kan maken op het veld vanwege zijn heesheid. Maar ook bijvoorbeeld een projectmanager die een vergadering moet leiden zonder stem. Of niet meer met vrienden af willen spreken en feestjes overslaan, omdat je weet dat je daar last gaat krijgen van je keel of dat je jezelf toch niet goed verstaanbaar kan maken. Wist u dat heesheid die langer duurt dan 2-3 weken al als abnormaal gezien wordt? Blijf er dus vooral niet te lang mee zitten en onderneem actie! 

Het effect van roken op de stem
Dat roken niet gezond is voor je lichaam weet gelukkig iedereen, maar roken heeft ook een negatieve invloed op de stembanden. De geïnhaleerde rook komt iedere keer voorbij de stembanden waardoor deze geïrriteerd raken. De stembanden zwellen hierdoor op, drogen uit en gaan meer slijm produceren. Dit zal leiden tot onbewuste aanpassingen van de spreektechnieken, waardoor nog meer stemproblemen kunnen ontstaan. Soms kan het zelfs leiden tot een chronische verdikking van de stembanden, waarbij weefselvocht zich ophoopt onder het slijmvlies van de stembanden. Je spreekt dan van Reinke’s oedeem. De volgende gevolgen zouden op kunnen treden: 

  • Chronische heesheid 
  • Verlaging van de gemiddelde spreektoonhoogte
  • Moeite hebben met ademhaling vanwege de zwelling
  • Meer moeite moeten doen om te spreken 

Wat kan je met logopedie bereiken? 
Wanneer u zich heeft aanmeld bij Logopediepraktijk Sleumer, dan vindt er tijdens de eerste behandeling een anamnese en uitgebreid stemonderzoek plaats. Er wordt geluisterd naar de kwaliteit van de stem en de manier waarop u uw stem gebruikt wordt geobserveerd (bijv. ademhaling, houding en spierspanning in het hoofd-halsgebied). Ook wordt er een vragenlijst afgenomen om de mate van last tijdens het dagelijks leven te kunnen bepalen. 

Op basis van deze gegevens wordt er een behandelplan opgesteld en met u besproken. Wanneer u rookt, dan zal er een stimulerend gesprek plaatsvinden over hoe u hier het beste mee om kan gaan. Daarnaast zal er gewerkt worden aan het verbeteren van uw adem- en spreektechnieken. Mocht dit niet voldoende zijn, dan zal uw logopedist met u bespreken dat het bezoeken van een KNO-arts wellicht een volgende stap zal zijn voor gespecialiseerd onderzoek van de stembanden. De logopedische behandeling wordt daarna vaak, wellicht in combinatie met een stembandoperatie, vervolgd. 

Herkent u deze symptomen of heeft u al langer last van heesheid? De logopedisten bij Logopediepraktijk Sleumer zijn allebei opgeleid om personen met stemproblemen te behandelen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via het contactformulier, of telefonisch via 073-5033305. 

Gezonde stemband

Reinke’s Oedeem